Καθαρισμός Dj Controller!
Γιατί χρειάζεται και κάθε πότε είναι καλό να γίνεται…;
Στο Τμήμα Service της new djs’ team κατά καιρούς έρχονται Dj από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο για να κάνουν έναν γενικό καθαρισμό του controller τους, για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά και μάλιστα με μεγάλη τυπικότητα εκ μέρους των Dj.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους κύριους 5 παρακάτω:
Υγρασία
Όταν ένα Dj Controller βρίσκεται σε συνθήκες υγρασίας (ακόμα και μέσα σε τσάντα/θήκη μεταφοράς), όπως και κάθε άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διάβρωση και οξείδωση των πλακετών και των εξαρτημάτων που είναι κολλημένα επάνω τους. Η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει πολύ άσχημο περιβάλλον για τις πλακέτες και τα μεταλλικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Είναι πολύ συνηθισμένες οι φορές που ένα controller έρχεται στο service με σπασμένες βάσεις tact-switch (κουμπιών) ή/και διαβρωμένα fader (ποτενσιόμετρα). Καλό θα ήταν να αποφεύγεται και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (πχ. παραθαλάσσιες ή πολύ ορεινές περιοχές διαμονής του Dj), ένας τακτικός καθαρισμός είναι μία καλή λύση.
Αχρησία
Η μή χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα (5-6 μήνες) ενός ήδη μεταχειρισμένου Dj Controller μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά στα κινητά μέρη, όπως είναι τα fader και οι ροδέλες. Ο γραφίτης που είναι τυπωμένος επάνω στις πλακέτες των fader, είτε είναι περιστροφικά, είτε συρόμενα, εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί μετά από ένα διάστημα, ξεραίνεται με αποτέλεσμα να αποκολληθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και την πλήρη καταστροφή του fader, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος επισκευής θα ανέβει αρκετά μιάς και η μόνη επιλογή θα είναι η αντικατάστασή του με καινούριο. Προσοχή λοιπόν όταν σκοπεύουμε να μην χρησιμοποιήσουμε ένα controller για ένα τόσο μεγάλο διάστημα να μετακινούμε έστω μία φορά στο τόσο τα κινητά του μέρη για να πάρουν την απαραίτητη λίπανση και αντοχή στο χρόνο.
Σκόνη
H σκόνη στο περιβάλλον ενός Controller (πχ σε χώρους με κακό εξαερισμό ή απουσία ιονιστή η σε beach bar), μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τα κινητά του μέρη και όχι μόνο. Όταν μικρο-σωματίδια σκόνης εισέρχονται στο εσωτερικό μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα όπως η «λάσπη» που συναντάμε στα ποτενσιόμετρα (συνδυασμός βασικής λίπανσης με σκόνη ή ακόμη χειρότερα σε περιβάλλον με υγρασία) ή το «φρακάρισμα» σε βύσματα και υποδοχές της κονσόλας.
Μικρό tip: έχετε πάντα μαζί σας ένα πανάκι με μικρο-ίνες ή ένα πινελάκι και κάθε φορά πριν αποθηκεύσετε την κονσόλα σας, καθαρίστε όσο πιο καλά μπορείτε όλες τις επιφάνειες ειδικά τις σχισμές των fader. Επίσης, αν είστε σταθερά resident σε ένα μαγαζί καλό θα ήταν να φροντίζεται σε τακτικό επίπεδο και την καθαριότητα του Booth σας.
Πτώση υγρών
Η πτώση υγρών επάνω στις κονσόλες είναι η πιο συχνή αιτία για εντατικό και βαθύ καθαρισμό. Συμβαίνει συχνά και δυστυχώς ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί είναι η πολύ προσοχή. Αν ωστόσο σας συμβεί, πριν μας την φέρετε για καθαρισμό, φροντίστε τα παρακάτω:
- ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αποσυνδέσετε άμεσα την κονσόλα από το ρεύμα/usb.
- Σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί όλη την επιφάνεια (καλό θα ήταν να υπάρχει πάντα ένα ρολό εύκαιρο σε όλα τα booth)
- Γυρίστε την κονσόλα προς τα εμπρός, εκεί που συνήθως βρίσκονται θα βύσματα των ακουστικών για να μπορέσει να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα υγρού.
- ΜΗΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕΤΕ το controller. Ειδικά στην περίπτωση που το υγρό που έχει πέσει είναι κολλώδες ή έχει ζάχαρη, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαπλώσετε ακόμα περισσότερο το υγρό και να δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο τον καθαρισμό.
- ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν ξανασυνδέετε την κονσόλα στο ρεύμα/usb. Αυτό που θα πετύχετε είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να δημιουργήσετε ένα πιθανό βραχυκύκλωμα που δεν θα σας αφήνει να ενεργοποιήσετε την κονσόλα (συμβαίνει μόνο σε υψηλού επιπέδου controller) και στην χειρότερη να «κάψετε» σημαντικά μέρη όπως η μητρική πλακέτα τροφοδοσίας κτλ.
Μετά από μία πτώση υγρού λοιπόν, η μόνη επιλογή είναι η άμεση αποστολή για εντατικό καθαρισμό.
Υπερβολική χρήση
Είναι οξύμωρο, αλλά όσο επιβλαβής είναι η αχρησία είναι και η υπερβολική χρήση ενός controller. Όταν ένας Dj εργάζεται για 6-7 ώρες για 6 φορές την εβδομάδα, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι ένα controller πρέπει να είναι ανοιχτό και να λειτουργεί για περίπου 40 ώρες. Όταν όμως τα set είναι 8ωρα ή και παραπάνω και μάλιστα υπολογίζονται και διπλά μεροκάματα ή εβδομάδες χωρίς ρεπό, τότε οι ώρες λειτουργίας του controller εβδομαδιαία, μπορεί να αγγίξουν και τις 60! Ένα απλό νούμερο που αν το πολλαπλασιάσουμε με τους μήνες μιας καλοκαιρινής σεζόν για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να γίνει 1000! Τόσες ώρες λειτουργίας για ένα controller, όπως και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά όταν συμβαίνουν σε μικρά χρονικά διαστήματα (όπως μια καλοκαιρινή σεζόν) τότε μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή δυσλειτουργία σε πολλά εξαρτήματα, ειδικά στα κινητά μέρη.
Μία μικρή σκέψη: σκεφτείτε ότι κάθε τραγούδι σημαίνει 2 διαδρομές για ένα ποτενσιόμετρο. Όταν ένας Dj κατά μέσο όρο αναπαράγει 40 τραγούδια/ώρα (κάθε τραγούδι είναι στον «αέρα» για ενάμιση λεπτό κατά μέσο όρο), μέσα σε μία καλοκαιρινή σεζόν ένα ποτενσιόμετρο φωνής θα κάνει 80.000 (!!!) διαδρομές!
Όπως καταλαβαίνετε, οι παραπάνω λόγοι είναι συχνό φαινόμενο και μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα εάν δεν διατηρούμε καθαρό το Dj Controller μας.
Κάθε πότε όμως προτείνεται να γίνεται ένας τακτικός καθαρισμός για προληπτικούς λόγους;
Στη new djs’ team αυτό που προτείνουμε στους επισκέπτες του Τμήματος Service είναι ένας τακτικός καθαρισμός κάθε 6 μήνες (συνήθως λίγο πριν και λίγο μετά την καλοκαιρινή σεζον) για όσους εργάζονται σε σταθερή βάση 4-5 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο. Αν η χρήση του controller γίνεται πιο συχνά (6 ή 7 φορές την εβδομάδα) η πρότασή μας είναι να γίνεται κάθε 4 μήνες ή και συχνότερα (μετά τις γιορτές, πριν το καλοκαίρι και μετά το καλοκαίρι).